25 Kasım 2010 Perşembe

TAS KEBABI

Bizim Can Bey, her sene Kurban Bayramında, kurbanını keser. Sonra kavurma yapar kavanozlara doldurur ve bir sene boyunca, aklına estikçe yer, gece kalkar yer. Ertesi gün de aklına gelirse, ya da etten konu açılırsa anlatır durur. Ama son zamanlarda kolesterolü yüksek çıktığı için, eti bıçak gibi kesmişti.

Bu sene, bayramdan önce tembihledim kendisini." Şu kavanozlardan bana da getir bu sene ". Bayram sonrası, elinde bir poşet etle gelmiş. Et yiyemediği için kavurma yapmamışlar. İyi dedim bende bunu Tas Kebabı yapayım, ama çok iyi yapamıyorum, anneme yaptırırım dedim.

O da hiç üşenmemiş, oturmuş bu tarifi yazıp, göndermiş bana. Kendisi et ustası bir nevi, vakti zamanında kokoreçte pişirmişti bize. :)
Resmi eti pişirince koyucam.

From: Can TEMİZ / CT Istanbul
Sent: Monday, November 22, 2010 12:32 PM
To: Zeynep ÜNLÜ / CT Istanbul
Subject: tas kebabı


Zeynep
etleri küp şeklinde 1 ila 2 cm arası büyüklüğünde doğra.
sonra yayvan çelik tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ koy ve etleri at içine.
tencerenin ağzını kapatıver.
ara ara 1-2 dk da bir ağaç kaşıkla karıştır ve etler suyunu bırakır ve 10-15 dk civarı iyice suyu çekilip cızırdamaya başlasın tencere ve etler.
Yani bir nevi kızartır kavurur şekilde pişecek.
ve etler kahverengileşinceye kadar kavrulacak dibi tutmasın yanmasın dikkat et sık sık karıştır.
sonra ateşin altını kısıver.

1 adet kuru soğanı salataya doğrar gibi inceden doğra
2 adet sivri tatlı biberi ince ince doğra.
1 adet domatesi küp şeklinde doğra.

ve ateşi aç bu domates+biber+soğanı etlerin içine at.
1 yemek kaşığıda biber yada domates salçası olabilir onuda tencerenin içine at.
etlerle hepsini iyice karıştır.

tencereyi kapat 5 dk pişsinler 1-2 kere arada karıştırırsın yine.
sonra 2 su bardağı kaynamış suyu tencere boşaltıver.

sonra eğer severseniz 1 adet patatesi oradan ikiye kesip onlarıda 4 de kesip +2 adet havucuda yuvarlak şekilde eşit büyüklükde kesip içine atabilirsin.
havuç ve patates katarsan kaynamış suyu 3 bardak koyman gerekir.

1-2 çay kaşığı pul biber ve birazda karabiber ilave ediver.2 tatlı kaşığıda tuz ilave ediver.

patates ve havuç katarsan yaklaşık 15-20 dk kaynasınlar.dikkat et su buharlaşıp tencerenin dibi tutmasın suyu biterse yine kaynamış su ilave edersin 1 bardak.
yok patates ve havuç katmaz isende yine 15-20 dk pişecek kaynayacak.su eksilmez zaten.yinede kontrol et arada.

her iki durumda da tencerenin kapağını sadece 2 kere aç ve kaşıkla dibinden beri karıştırıverirsin.

melisayla oğuza dikkat et parmaklarını ısırmasınlar :))

Hiç yorum yok: